Wie denkt dat kinderyoga  saai is of dat je heel lenig moet zijn heeft het mis.
Een kinderyoga les bestaat uit een combinatie van (fantasie) spel en yoga waarbij plezier hebben voorop staat. Actief bewegen wordt afgewisseld met momenten van rust en ook is er ruimte voor onderlinge kindermassage, dans, creativiteit en ademspel. Tijdens de les wordt er spelenderwijs aan zelfbewustzijn, lichaamsbesef en zelfvertrouwen gewerkt.
We gaan respectvol met elkaar om en er is geen competitie in de lessen aanwezig.
Ieder kind voert de oefeningen naar eigen kunnen uit. Het gaat bij kinderyoga niet om de prestatie. belangrijker is dat het kind zich er goed bij voelt en plezier beleeft. Ieder kind is uniek en dat mag!

Les opbouw

Een kinderyoga les is opgebouwd rond een thema zoals; reizen, jaargetijden, dieren, samenwerken, een prentenboek, enz.   
Het thema is afgestemd op de leeftijd en belevingswereld van de kinderen.
Elke les is anders, maar heeft wel een vaste opbouw en onderdelen die terug komen.
De les start met een introductie van het thema en een visualisatie. Er volgt een warming-up in de vorm van bv. een zonnegroet of speelse losmaak oefeningen.
De leskern bestaat uit  verschillende yoga houdingen (afgeleid van de Hatha yoga), die aangepast zijn aan het thema. De yogahoudingen worden afgewisseld door verschillende spelvormen zoals; stilte spel, zintuigen spel, adem- en concentratie spel en bewegen op muziek. Deze spelletjes worden zowel individueel als gezamenlijk uitgevoerd. Ook kunnen er creatieve oefeningen voorkomen,  doen we duo yoga of is er een moment waarin er onderlinge kindermassage plaats vind.

  

De les wordt afgerond met een visualisatie/ontspanning.  Dit doen we door bewust de ademhaling te volgen of door het maken van een droomreis in je fantasie door een relax verhaal.
Aan het einde van de les is er ruimte om samen na te praten en doen we een creatieve oefening. We maken b.v. een tekening, een kleurplaat of leggen een mandala van steentjes. 

Waarom kinderyoga?
Kinderyoga is leuk om te doen, maar is ook fijn en goed voor elk kind.
Kinderyoga heeft een positief effect op kinderen die snel van slag of nerveus zijn, moeite hebben met concentreren, slecht slapen, ademhalingsproblemen hebben,  een slechte motoriek hebben, last hebben van angsten, overactief zijn of naar binnen gekeerd gedrag hebben.
Kortom door yoga leren kinderen samenwerken, respect hebben voor elkaar, worden leniger, voelen zich prettiger en kunnen zich beter concentreren!


Locaties en tijden: Klik hier.

DeWeideblik Docent Kinderyoga